Quan es compleixen 45 anys del falleixement de Rodríguez de la Fuente, l’equip de cura animal del parc ha preparat una commemoració molt especial pel aniversari del goril·la Félix que rep el seu nom en honor al gran conservacionista espanyol.
La particular celebració, carregada de sorpreses, suposa una acció de benestar per al grup de BIOPARC de goril·la occidental de plana, en perill crític d’extinció segons la Llista Roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Els naixements en espècies amb un alt risc de desaparèixer sempre són una alegria per a totes les persones que estimen els animals.
A més, són un èxit que subratlla la gran labor que el personal de cura animal realitza en els programes internacionals de conservació ex situ en els quals participa BIOPARC València i que la Fundació BIOPARC completa amb les seues col·laboracions sobre el terreny en àrees clau per a la biodiversitat.
Un dels exemples més representatius d’aquest esforç és Félix, el més xicotet del grup de goril·les que hui ha complert 6 anys i ha estat el centre d’atenció de l’emotiva celebració viscuda al parc.
Félix és motiu d’esperança per a la comunitat conservacionista que lluita per protegir el major tresor del nostre planeta, la biodiversitat.
Com ho va fer Félix Rodríguez de la Fuente, referent inolvidable per a generacions que, gràcies al seu llegat, van aprendre a estimar la natura. En el seu honor, el xicotet goril·la rep el seu nom i aquest any, que es commemora el 45è aniversari del seu falleixement, des de BIOPARC s’ha volgut rendir un sentit homenatge.
L’equip especialitzat en primats ha transformat el seu recinte en una autèntica “festa” amb llamatives guirnaldes, paquets sorpresa i una exquisida tarta de fruita i verdura amb carrotes, api, enciam, pinyes i freses, les favorites de Félix.
Aquests elements desperten la curiositat de cada un dels integrants de la família, des del espalda platejada Mambie, les femelles Ali, Fossey i Nalani, i les seues cries Ebo, Virunga, Pepe i el “compleanyer”. En aquesta acció d’enriquiment ambiental orientada a afavorir el seu benestar ha participat una altra singular família, la de mangabey de coronilla blanca (Cercocebus lunulatus). És realment excepcional aconseguir recrear aquesta convivència natural de dues espècies en greu perill d’extinció segons la UICN.
Com és habitual aquests dies primaverals, des de primera hora del matí moltes persones, turistes de diferents procedències i grups escolars, acudeixen a BIOPARC com a referent d’oci “amb causa” compromès amb el medi ambient i ja considerat un dels millors parcs d’animals del món. En aquest sentit, el numerós públic ha pogut contemplar aquest particular esdeveniment que tracta de sensibilitzar i mobilitzar cap a la necessària protecció de la natura.
Cal destacar l’esforç dels BIOPARC de València i Fuengirola per la preservació del goril·la occidental de plana (Gorilla gorilla gorilla), en albergar el grup més gran d’Espanya i tenir així un paper destacat en el programa de la seua conservació (EEP) que tracta de garantir la seua supervivència sota criteris científics amb aquestes poblacions “de reserva”.
La Fundació BIOPARC impulsa el Ebo Forest Research Project a Camerun, un paradigma dels projectes centrats en recuperar les selves, tenint en compte que aquests grans simis han perdut el 80% de la seua població mundial en els últims 60 anys degut principalment a la caça furtiva ja siga per la seua carn, denominada bushmeat, o per traficar amb les cries.
Un altre risc greu és la transmissió de malalties de humans a animals, com l’èbola, que s’estima que va causar la mort d’un de cada tres individus contagiats a principis dels 2000s. La tala de boscos, la mineria, l’expansió humana, i la pèrdua d’aliment i aigua disponibles pel canvi climàtic estan arrasant les selves on habiten els goril·les.