Les pacients amb càncer d’ovari de la Comunitat Valenciana poden accedir ja a teràpies oncològiques de precisió gràcies a la incorporació del diagnòstic genètic en la pràctica clínica.
La Conselleria de Sanitat, a través de l’Oficina de Medicina Predictiva, Personalitzada i Teràpies Avançades, ha designat dos nòduls de seqüenciació genètica per a detectar un biomarcador clau: l’HRD.

Els laboratoris habilitats estan situats als hospitals La Fe i General de València, i permeten el diagnòstic molecular equitatiu per a totes les pacients de la Comunitat. El biomarcador HRD (deficiència en la recombinació homòloga) té una importància pronòstica i terapèutica decisiva, especialment en el carcinoma serós d’alt grau, el subtipus més comú i agressiu del càncer d’ovari.
Durant el 2024, el laboratori de La Fe va realitzar l’estudi molecular a 131 pacients, de les quals un 21 % presentaven alteracions genètiques rellevants, que les fan candidates a tractaments amb inhibidors del PARP. A més, els familiars de primer grau d’aquestes pacients reben assessorament genètic personalitzat en les Unitats de Consell Genètic.
Aquestes unitats, ubicades en cinc hospitals valencians, atenen els casos de càncer hereditari, que suposen entre un 5 i un 10 % de tots els tumors. El més comú és el càncer de mama i ovari familiar, i des de 2005 el programa busca detectar precoçment i reduir la mortalitat associada a aquesta predisposició genètica.
Segons dades del sistema d’informació en càncer, el càncer d’ovari representa el 2,9 % de tots els tumors en dones a la Comunitat Valenciana i és el vuitè més freqüent.